Tillbaka till glasögonguide

Synundersökning

Första steget till ett par nya, snygga glasögon är att besöka en legitimerad optiker för en synundersökning. Du får då reda på vad du har för synfel och vad som behövs för att korrigera detta på bästa sätt.

Oavsett om du har glasögon sedan tidigare eller ej kan det vara bra att med jämna mellanrum undersöka synen. Synskärpan förändras gradvis och det är inte alltid du märker av förändringen. En synundersökning för glasögon rekommenderas ungefär vart annat år, men givetvis tidigare om du märkt av att synen blivit sämre.

Känner du ofta av huvudvärk, trötthet, irriterade och svidande ögon? Då bör du också ta kontakt med din optiker för en synundersökning, ett dolt synfel kan vara en orsak till dessa symtom. Ett mer uppenbart tecken på att glasögon behövs är om du börjar få svårare att se på avstånd. Föremål och människor är inte längre tydliga eller så kännas kanske texten på TV-n svårare att läsa.

1. Synundersökning - steg för steg

Det första steget är att boka en tid hos optikern. Tillsammans kommer ni fram till om du behöver nya glasögon.

Före mätningen

Man börjar ofta med en snabbmätning i en autorefraktor. Den ger ett objektivt värde på synfelet och är ett bra riktvärde om det inte finns några tidigare uppgifter på ditt synfel. Man mäter ett öga i taget och bilden växlar mellan att vara skarp och suddig. Har du tagit med dina tidigare glasögon mäts de upp för att sedan jämföras med resultatet. Optikern ställer sedan ett antal frågor angående din syn, dina ögon, eventuella mediciner mm, allt för att göra undersökningen så bra som möjligt.

Bedömning av syn

Den faktiska bedömningen av synen sker med en foropter eller med en provbåge. Här undersöker man synskärpan med en subjektiv mätning. Styrkan ändras i foroptern och du får samtidigt kika på den klassiska tavlan med bokstäver på, i olika svårighetsgrad. Till en början kan allt vara väldigt suddigt men det kommer att klarna. Optikern leder dig genom undersökningen och stannar slutligen där du tycker att du ser som bäst.

Optikertips: Hos yngre personer bestäms den individuella synen framför allt på avstånd. För personer över 40 år mäter man även synen på nära håll. Då får man sitta med provbågen på näsan och ett läsprov i handen för att se om det blir bättre med lite lästillägg.

Checklista inför synundersökningen

  • Gå dit så utvilad och avslappnad som möjligt – en förmiddag är egentligen mycket bättre än sent på dagen i slutet av veckan. I alla fall om du sitter framför en dator hela dagarna.

  • Ta dig tid för undersökningen - stressa inte.

  • För kontaktlinsbärare – det är OK att komma med linserna i ögonen. Tag gärna med dina tidigare glasögon.

  • Stanna hemma om du är sjuk. En förkylning kan påverka resultatet.

  • År du gravid eller ammar – vänta gärna tills barnet är fött och du ammat klart. Synen kan förändras under denna period.

  • Vissa mediciner kan ha påverkan på synen – berätta gärna för optikern om du börjat med någon medicin.

2. Pupillavstånd

Vid synundersökningen mäts också avståndet mellan ögonen, så kallat PD (pupilldistans). Det behövs för att centrum på glasen ska hamna mitt i pupill när de sedan slipas in. Mätningar görs från mitten av pupillen till mitten av näsryggen, separat för varje öga då de flesta ansikten är lite asymmetriska.

Pupillavstånd
Pupillavstånd

För mer information om hur du tyder ditt recept klicka här.

3. Ögonhälsoundersökning

Många optiker erbjuder även idag en ögonhälsoundersökning. Utöver den vanliga undersökningen tittar man på bland annat på ögonbotten för att se om det är några förändringar som man borde undersöka närmare. Prata med din optiker om du är intresserad av detta.

4. Synundersökning – hur ofta?

Risken att utveckla ett synfel är mycket hög idag. Våra ögon är utsatta: tv, datorspel, smartphones, skärmarbete hela dagarna, föreläsningar och studier i skolor, allt detta påverkar synen. Även stress och trötthet har en negativ effekt. Förändring av synen sker inte alltid över en natt. Speciellt vid lägre styrkor och med olika värden för ögonen kan synfelet kompenseras åtminstone en tid av det "bättre" ögat. Ögonen kan svida, klia och synen kan bli tillfälligt försämrad.

Det är bra att göra en synundersökning ungefär vart annat år. För barn är regelbundna kontroller viktiga! Gå gärna till optikern en gång om året. Ögonen förändras snabbt på barn och för svaga glasögon kan göra att synfelet ökar. Från ungefär 40-års ålder börjar även synen förändras på nära håll, då är det också bra att kontrollera ögonen oftare. Med lite lässtyrka i glasögonen kan man lätt undvika problem som huvudvärk och trötta ögon.

5. Optiker eller ögonläkare?

Ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. Är det ett besök hos optiker eller borde du kanske gå till en ögonläkare?

Vanligast är att börja med ett besök hos en optiker, där går det också fortare att få en tid. Ni kommer fram till om dina syn/ögonproblem är relaterade till ett synfel eller om det kanske beror på något annat. Många ögonrelaterade problem kan lösas med en vanlig synundersökning. Vid behov skickas en remiss till ögonläkare för kontroll.

Om du har akuta problem som till exempel ett ilsket rött öga som smärtar eller liknande bör du kontakta ögonläkare direkt. Du kan eventuellt även här först rådfråga optiker för att få en remiss i handen.

OBS: Glöm inte att berätta för din ögonläkare eller optiker om möjliga kroniska sjukdomar och eventuell medicinering. Detta kan påverka din syn, så denna information är viktig.

EUROPAS LEDANDE OPTIKER ONLINE

Hitta dina nya favoritbågar
Glasögonguide

Mer info och tips

10%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo